Σύλλογος Φίλων Της Κιθάρας Δημήτρης Φάμπας

guitar friends association dimitris fampas

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Aναξάνδρου 9, Αθήνα 116 31. Τηλ.: 210 9022 503

Ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ ιδρύθηκε το 1999 (19/10) με πρωτοβουλία της Εύας Φάμπα, Σολίστ και Καθηγήτριας κιθάρας, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη Δημήτρη Φάμπα. Ο Δ.Φάμπας υπήρξε μια μεγάλη φυσιογνωμία στο χώρο της μουσικής και στυλοβάτης της κιθαριστικής τέχνης της χώρας μας. Σπουδαίος κιθαρίστας, γύριζε τον κόσμο με τα ρεσιτάλ του. Καταπληκτικός δάσκαλος, δημιούργησε γενιές κιθαριστών και μια μοναδική σχολή, οι μαθητές της οποίας διέπρεψαν και διαπρέπουν διεθνώς. Συνθέτης που εμπλούτισε το ρεπερτόριο του οργάνου με πολύ αξιόλογα έργα

Σκοποί του Σωματείου είναι :
* H μελέτη, ανάδειξη και πολύπλευρη αξιοποίηση του έργου του Έλληνα συνθέτη, δασκάλου και κιθαρίστα Δημήτρη Φάμπα, προκειμένου να γίνει αυτό ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
* Η προώθηση και ενίσχυση του οργάνου της κιθάρας, της ελληνικής κιθαριστικής σχολής, της οποίας εμπνευστής και άοκνος πρωτεργάτης υπήρξε ο Δ.Φάμπας.
* Η ενθάρρυνση και η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών κιθαριστών.
* Η ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα και η προώθηση Ελλήνων μουσικών. Η δημιουργική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής πολιτιστικής-πνευματικής κληρονομιάς και στη διάδοση της στό εξωτερικό.

Δραστηριότητες του Σωματείου είναι:
Η συγκέντρωση, έκδοση, ηχογράφηση και με κάθε τρόπο αναπαραγωγή του έργου του συνθέτη, η διοργάνωση συναυλιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων σεμιναρίων, διαλέξεων, διαγωνισμών, ομιλιών, δημιουργία αρχείου, η υλική και ηθική υποστήριξη των μελετητών και ερμηνευτών του έργου του Δημήτρη Φάμπα και κάθε είδους καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων που αποβλέπουν στην προώθηση των σκοπών του σωματείου καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας . Η συνεργασία με κάθε είδους φορείς, ειτε δημόσιους ειτε ιδιωτικούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προς ευόδωση των ανωτέρω η παρεμφερών σκοπών. Η συνεργασία και καθιέρωση σταθερών δεσμών επικοινωνίας με οργανισμούς και φορεϊς που επιδιώκουν αντίστοιχους σκοπούς στον ευρωπαικό και ευρύτερο διεθνή χώρο.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης στίς 19 Γενάρη 2003, καθιερώθηκε ο θεσμός τής βράβευσης νέων καλλιτεχνών και μουσικών προσωπικοτήτων που συμβάλλουν στούς στόχους του συλλόγου , και που επιλέγονται από το Δ.Σ. του με ειδική τιμητική διάκριση. Το 2003 το Δ.Σ. απένειμε την διάκριση αυτή στον εξαίρετο Δάσκαλο κ' Μαέστρο, Βαλεντίνο Πατρικίδη και στον Βούλγαρο κιθαρίστα κ΄ καθηγητή Dimitar Doychinov.
Τον Οκτώβρη του 2004, στην επέτειο των 5 χρόνων της επίσημης ίδρυσης του Συλλόγου, απένειμε ειδική τιμητική διάκριση στόν φημισμένο και εξαιρετικά ταλαντούχο Ταυβανέζο συνθέτη Yiu-kwong Chung, για την συμβολή του στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της κιθάρας με το κονσέρτο FOR EVA για κιθάρα και ορχήστρα, έργο γραμμένο και αφιερωμένο στην κιθαρίστρια Εύα Φάμπα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (2012 - 2015)

 

Πρόεδρος : ΕΥΑ ΦΑΜΠΑ, σολίστ και καθηγήτρια κιθάρας (www.evafampas.gr)

Αντιπρόεδρος: ΙΩΑΝΝΑ ΠΟΛΥΖΩΗ, καθηγήτρια φωνητικής, Οικονομολόγος

Γενικός Γραμματέας: ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΓΚΑΣ, δικηγόρος (http://www.phrlaw.gr)

Ταμίας: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΒΛΙΔΑΣ, λογοτέχνης, Μουσικοκριτικός, Οικονομολόγος (www.vavlidas.gr)

Μέλη: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΕΡΕΓΚΩΦ, κιθαρίστας
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΚΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, κιθαρίστας
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΣ, ερμηνευτής φλαμένκο, καθηγητής κιθάρας

 


~~~~~~~~~~~~~

Ο Σύλλογος έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην πραγματοποίηση των:
Α¨ Μέρες κιθάρας Βέροιας, Χειμερινό Φεστιβάλ Βόλου, 2, 3, 4 & 5 Βαλκανικό φεστιβάλ κιθάρας - Βουλγαρία, το διαγωνισμό ΧΡΥΣΗ ΜΟΥΣΑ 2003, το Διεθνές Φεστιβάλ MOTTOLA 2004 - Ιταλία, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης Σύρου 2006, τις Διεθνείς Μέρες Κιθάρας Λαύκου 2007-8-9.

 

 

O Σύλλογος Φίλων της κιθάρας Δημήτρης Φάμπας, έχει βραβεύσει τους παρακάτω νέους κιθαρίστες για την εξαιρετική ερμηνεία τους στα έργα του Δ. Φάμπα:   Στις   Α¨ ΜΕΡΕΣ  ΚΙΘΑΡΑΣ της  ΒΕΡΟΙΑς  τους  ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΓΟΥΡΤΑ, ΑΝΤΡΕΑ ΚΑΚΑΡΑ  και  ΑΛΕΧΑΝΔΡΟ  ΧΙΡΤΟΓΛΟY,  στο  2ο, 3ο, 4o  και 5ο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΙΘΑΡΑΣ στο VELINGRAD της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑς  τους  DAVID DYAKOV,  G. S.MILCHEV και  S.M MARKOV από τη Βουλγαρία και τον MILE KAROVSKY από τη FYROM, στη ΧΡΥΣΗ ΜΟΥΣΑ, 2003 τον ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΙΔΗ στο 13 ΦΕΣΤΙΒΑΛ  ΚΙΘΑΡΑΣ της Ερμούπολης Σύρου τον ΓΙΩΡΓΟ ΤΟΣΙΚΙΑΝ, στο φεστιβάλ κιθάρας του Kjustendil το 2009 τον IVAN ATANASOV STANCHEV από την Βουλγαρία.

Exει τύχει της υποστήριξης φίλων της μουσικής όπως:
το SIGNATURE TRAVEL, LA GUITARRA SELECTA, Μουσικός Οικος Παπαγρηγορίου Νάκας, Μουσικός οίκος Ανδρομηδά, Action Art, Δήμος Καισαριανής, Πρεσβεία Πολωνίας, Πρεσβεία Σερβίας - Μαυροβουνίου, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Δήμος Δάφνης-Υμηττού, χορδές SAVAREZ κλπ.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Δραπετσώνας και τον Πρόεδρο της ΔΕΠΑΔ κον Γ. Δεληγιώργη, για τη εξαιρετική διοργάνωση του Αφιερώματος στον Δημήτρη Φάμπα, στις 12 Μάρτη 2006, στο κινηματοθέατρο "REX".

friends concert Ο Σύλλογος  έχει διοργανώσει  σειρές συναυλιών, στις  αίθουσες  ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (1999-2000, 2001, 2002) και  ΑΤΕΝΕΟΥΜ (2004, 2006, 2007) και Ωδείο Εν Οργανοις όπου έχουν λάβει μέρος πολλοί αξιόλογοινέοι και καταξιωμένοι σολίστ από την Ελλάδα και το εξωτερικό:                EYA ΦΑΜΠΑ,   ΙΩΑΝΝΑ ΠΟΛΥΖΩΗ,   ΣΠΥΡΟΣ  ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ,    ΜΑΡΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ,     ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ,    ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ  ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,   ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΑΣΦΙΚΗΣ,   ΝΙΚΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ,    ΚΩΣΤΑΣ  ΤΣΕΡΕΓΚΩΦ,     ΚΩΣΤΑΣ  ΚΗΡΟΛΥΤΗΣ,   ΣΩΚΡΑΤΗΣ  ΜΑΣΤΡΟΔΗΜΟΣ,   ΠΕΠΟ ΣΑΛΕΜ,   ΣΟΦΙΑ ΛΕΚΑΤΣΑ,   ΣΤΑΥΡΟΣ  ΞΥΝΔΑΣ,  ΑΓΓΕΛΟΣ  ΑΓΚΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ,   ΒΑΣΙΛΗΣ  ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ,   ΧΡΗΣΤΟΣ  ΒΕΡΝΑΡΔΟΣ,    Γ.& Ν. ΤΖΑΒΑΡΑΣ,   ΓΙΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΟΠΟYΛΟΣ,   ΓΙΩΡΓΟΣ  ΜΑΥΡΟEΙΔΗΣ, KATARINA & FRANSICZEK WIECZOREK (Πολωνία), STANISLAV HVARCHILKOV (Βουλγαρία),   ΤΗΙΒΑULT CAUVIN (Γαλλία),   CARLOS MOLINA (Κούβα/ΗΠΑ), GAHUER CARRASCO (Βραζιλία),  SANDRO DI STEFANO (Ιταλία),  UROS DOJCINOVIC (Σερβία), DAVID DYAKOV (Βουλγαρία),  SHIN SASAKUBO (Ιαπωνία) κ.α.

 

Ο Σύλλογος  μας επίσης στηρίζει  την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών «Η ΔΡΑΣΗ»  και τις Διεθνείς Ημέρες Κιθάρας Λαύκου (2007, 8, 9)  που διοργανώνονται προς τιμήν του Δημήτρη Φάμπα κάθε Ιούλη στα χωριά Λαύκος και Μηλίνα του Ν. Πηλίου.

 

friends concert fampas Τον Ιούνη του 2007 συμμετείχε με συναυλία του στις εκδηλώσεις για την  Ευρωπαϊκή Μέρα Μουσικής καθώς και στο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Νίκαιας.

 

Τον  Οκτώβρη του 2007 συνδιοργάνωσε  με τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και την Sinfonietta των Αθηνών και υπό την αιγίδα  του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής της UNESCO,  Συναυλία - Αφιέρωμα στον Δ.ΦΑΜΠΑ με την παρουσίαση 13 νέων έργων Ελλήνων Συνθετών αφιερωμένων στην μνήμη του.  Η συναυλία αυτή  ηχογραφήθηκε από την EBU.                   Με πάπυρο διάκριση τιμήθηκαν οι συνθέτες, Γ. Μαυροειδής, Κ. Φλεριανός, Κ. Χίζαρης, Ν. Χαριζάνος, Ν. Κουβαρδάς, Απ. Μπρίγκος, Απ. Παρασκευάς, Γ. Καρυδάκης, Αν. Καρμπόνε, Γ. Αργυρόπουλος, Δ. Νικητος, Γ.& Ν. Τζαβάρας, ʼγ. Γαβριήλ  και οι σολίστ, Ορχήστρα Sinfonieta των Αθηνών με μαέστρο τον Γ. Αραβίδη, Κ. Τσερεγκώφ, Εύα Φάμπα, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Απ. Μπρίγκος,  Γ.Αργυρόπουλος, Γ.Μαυροειδής, Σωκ. Μαστροδήμος,  Γ. Τοσικιάν, ʼγγ. Αγκυρανόπουλος,  Γ.& Ν. Τζαβάρας   που  πήραν μέρος  στην συναυλία στην αίθουσα  ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ στις 22-10-2007

 

Την  άνοιξη  του 2008 συμμετείχε με  μια  μουσικο - λογοτεχνική  βραδιά  αφιερωμένη στον Θανάση Καπετανάκη,  στις εκδηλώσεις για την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ που διοργάνωσε η  Παναθηναϊκή Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

 

Το καλοκαίρι του 2008 (30 Iουλίου) συνεργάστηκε με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθήνας και τον  Πρόεδρό τους κο Γ. Κατσαρό παρουσιάζοντας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μια συναυλία με κονσέρτα για κιθάρα και ορχήστρα αφιερωμένη στον Δ.Φάμπα και την κιθάρα, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δ.Αθήνας υπό του μαέστρου Μιχ. Οικονόμου και σολίστ τους  Εύα Φάμπα, David Dyakov και Σωκράτη Μαστροδήμο.     Σε αυτή την συναυλία παρουσιάστηκε  σε   παγκόσμια πρώτη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ (2 μέρη) του Δ. Φάμπα σε μεταγραφή για κιθάρα και ορχήστρα του  Andersen Viana.   H  συναυλία αυτή επαναλήφθηκε λόγω της μεγάλης της επιτυχίας στη ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ στις 26  Οκτωβρίου 2008 με τους ίδιους συντελεστές.   H εξαιρετική αυτή συνεργασία του Συλλόγου με τα Μουσικά Σύνολα του Δ.Αθήνας συνεχίστηκε και το 2010 όπου στις 20 Ιούνη στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρώτη το Concierto IBERICO για 4 κιθάρες και ορχήστρα του F.MORENO - TORROBA και ολοκληρωμένη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ του Δ. Φάμπα σε ενορχήστρωση Ν. Χαριζάνου. Συμμετείχαν οι σολίστ Εύα Φάμπα, Κώστας Τσερεγκώφ, ʼγγελος Αγκυρανόπουλος, Κώστας Κηρολύτης. Την Συμφωνική Ορχηστρα διεύθυνε ο Μ. Οικονόμου.

 

afieroma fampa 2009Γιορτάζοντας τα 10χρονα  γενέθλιά του ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας»  σε συνεργασία με τον  Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός  παρουσιάσε στις  25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 και στις 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009, στην αίθουσα Παρνασσός ένα «ΑΦΙΕΡΩΜΑ  στον  ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ  με A' παρουσίαση  23  Νέων Έργων  για  ΚΙΘΑΡΑ  αφιερωμένων  στην μνήμη του» .

Τα έργα αυτά έγραψαν συνθέτες από 10 διαφορετικές χώρες (Ιταλία, Ισπανια/Κούβα, Ουγγαρία, Ολλανδία, Σερβία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Χιλή, Αργεντινή και Ελλάδα) συμμετέχοντας στην Ανοιχτή Πρόσκληση Σύνθεσης Έργων για κιθάρα αφιερωμένων στην μνήμη του Δημ. Φάμπα που διοργάνωσε ο Σύλλογος κατα τη διάρκεια του 2008.  Το αφιέρωμα αυτό αποτέλεσε πραγματικά μια γιορτή για την κιθάρα και την μουσική δημιουργία  με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών.

Με πάπυρο διάκριση τιμήθηκαν οι συνθέτες: Ν. Χαριζάνος, Ν. Κουβαρδάς,Απόστολος Ντάρλας, ʼρης Μπαλατσούκας, Eduardo Morales Caso, Carlos Peron Cano, Luca Vanneschi, Jose Antonio Guerrero Ortiz, Fernando Schulmeier, Mauricio Opazo Muñoz, Ηρακλής Καζάκης, Κώστας Μαντζώρος, Uros Dojčinovič, Akos Petik, Annette Kruisbrink, Marion Arts, Joe Rosochacki, Scott Giles, Γεράσιμος Μεσσήνης, Πέτρος Φραγκίστας, Δημήτρης Ποθητός, Βασίλης Μούσκουρης  και και οι σολίστ: Κ. Τσερεγκώφ, Εύα Φάμπα, Μαρία Αναγνωστοπούλου, Γ.Μαυροειδής, ʼγγ.Αγκυρανόπουλος,  ʼρης Μπαλατσούκας, Δημήτρης Κασφίκης, Aμαλία Κουντούρη, Uros Dojčinovič, Νίκος Αθανασσάκης, Θανάσης Γεωργιάδης, και το σύνολο Guitarte που συμμετείχαν στο Αφιέρωμα.

DIMITRIS FAMPAS BENAKIΤο καλοκαίρι του 2010 ο Σύλλογος πήρε μέρος στο Athens Fringe Festival με την ποίηση του Αθανάσιου Βαβλίδα και μουσική από τους Graviton και τον Ν. Αθανασσάκη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου Δημήτρη Φάμπα, ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσίασε στις 13/5/2011 ένα μουσικό αφιέρωμα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο "Ο Δάσκαλός μας Δημήτρης Φάμπας" με μεγάλη επιτυχία.

 

Ο Σύλλογος Φίλων της κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας"  συμμετείχε στην εκστρατεία ενίσχυσης και υποστήριξης του Conservatorio di Musica Alfredo Casella της L'Aquila στην Ιταλία, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον φονικό σεισμό, προσφέροντας εκδόσεις μουσικής, μεθόδους, βιβλία και cds για τους συνάδελφους καθηγητές - μουσικούς και τους σπουδαστές.

Η  ΑΝΟΙΞΗ  της  ΚΙΘΑΡΑΣ

Με κύριο στόχο να ενθαρρύνουμε αλλά και να επιβραβεύσουμε τους νέους ταλαντούχους κιθαρίστες, σπουδαστές ακόμη της κιθάρας, διοργανώσαμε για πρώτη φορά μια συναυλία με τιτλο "η ʼνοιξη της Κιθάρας" στις 31 Μάρτη 2012 στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου "Γιώργος Μπουζιάνης" σε συνεργασία με τον δήμο Δάφνης,  όπου συμμετείχαν επιλεγμένοι νέοι σολίστ.

Η μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης, που βρήκε θερμό υποστηρικτή και τις χορδές SAVAREZ,  συνεχίζεται κάθε χρόνο. Έτσι το 2013 σε συνεργασία με το Δήμο Βύρωνα η 1η συναυλία έγινε στις 27 Απρίλη στο πολιτιστικό κέντρο "Λουίζα" και μια 2η στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Δήμου Νέας Σμύρνης στις 30 Μάη, στον πολυχώρο πολιτισμού "Γαλαξίας" .

το 2014 η ΑΝΟΙΞΗ της ΚΙΘΑΡΑΣ διοργανώθηκε και επίσημα σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα, σαν ένα μικρό αφιέρωμα στον Δημ. Φάμπα, στο πολιτιστικό κέντρο "Λουίζα" στις 29 Μάρτη.

* * * * * *

 

 

eva's websiteεπιστροφή