Δημήτρης Φάμπας

O κιθαρίστας, συνθέτης και δάσκαλος    (1922 - 1996)

βιογραφία   dotδισκογραφία    dot εκδόσεις

dimitris fampas, guitarist , professor

ΒρείτεΟ Δημήτρης Φάμπας, γεννήθηκε στη Μηλίνα, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, επίνειο του Λαύκου στο Πήλιο, στις 22 Δεκέμβρη 1921 (σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, αρχές Γενάρη με το καινούργιο) και πέθανε στην Αθήνα, στις 3 Μάη 1996. Γιός του καπετάνιου Ευάγγελου Φάππα και της Ευανθίας. Το μεγάλο του ταλέντο φάνηκε από πολύ νωρίς, ήταν μόλις 9 χρόνων όταν σπούδαζε μαντολίνο στο Βόλο με τον φλαουτίστα της ΚΟΑ Σπ. Μάγγο και έπαιζε με ένα λαούτο τραγούδια μαζύ με τον θείο του.  Αυτό οδήγησε τον πατέρα του, να του κάνει δώρο μια κιθάρα και να τον στείλει για σοβαρές μουσικές σπουδές στην Αθήνα.

O Δημήτρης Φάμπας σπούδασε θεωρητικά με το Θ.Βαβαγιάννη και ανώτερα θεωρητικά με τον Κ.Κυδωνιάτη στο Ωδείο Αθηνών. Κιθάρα σπούδασε για 5 χρόνια με τον Νίκο Ιωάννου, όπου τον πήγε ο τσελίστας Γ. Αντωνίου ακούγοντάς τον τυχαία. Στα δύσκολα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ, παίζει στις συναυλίες που διοργάνωνε η Εθνική Αλληλεγγύη για το πιάτο του παιδιού και πρόσφερε και με την κιθάρα του στον αγώνα για τη λευτεριά. Πήρε το δίπλωμα του στην κιθάρα το 1953 από το Εθνικό Ωδείο με πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως{ταξη Γ.Βωκου}, το πρώτο Ελληνικό δίπλωμα κιθάρας.

Στα 1955 και 1956 σπούδασε με υποτροφία του Ιταλικού κράτους, στην Ακαδημία Chigiana της Σιέννα, κιθάρα με τον Andres Segovia και μουσικολογία με τον Emilio Pujοl. To 1958 με υποτροφία του ίδιου του Segovia, συνέχισε τις σπουδές κοντά του στην Ακαδημία του Santiago de Compostela της Ισπανιας.
Το 1957 παντρεύτηκε την Ευγενία Γυφτοπούλου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Εύαγγελο και την Εύα.

Ο ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ (Ιταλία)
Ως συνθέτης ο Δημήτρης Φάμπας, απέδειξε ότι έχει γερή έμπνευση και αναζήτηση, τόσο αρμονική όσο και εκφραστική για κάτι καινούργιο. Αναφέρομαι στα ωραία του έργα ʽΜπολερόʽ και τον ʽΕλληνικό χορόʽ.
LA NAZIONE (Φλωρεντία 12.1.64)
"O Δ. Φάμπας είχε στιγμές μαεστρίας, με πέντε δικές του συνθέσεις οι οποίες επευφημήθηκαν ιδιαιτέρως για την μεγαλειώδη τεχνική και την εξαιρετική ευαισθησία των.

Dimitris Fampas Guitar News magazineΣτα σαρανταπέντε του χρόνια στο χώρο της μουσικής ο Δ.Φάμπας διακρίθηκε ως σολίστας, δάσκαλος {στο Εθνικό Ωδείο} και συνθέτης και κατόρθωσε να τοποθετήσει την κιθάρα σε μια αξιοζήλευτη θέση στη μουσική ζωή της πατρίδας μας.
Ο Δ.Φάμπας έδωσε εκατοντάδες ρεσιτάλ στήν Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ, Καναδά, ΕΣΣΔ, Ουγγαρία, Βατικανό, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Αυστρία , σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κερδίζοντας παντού το ζεστό χειροκρότημα του κοινού και αξιοζήλευτες κριτικές από διάσημους μουσικοκριτικούς. "Μαγεία κιθάρας από την Ελλάδα" (Abendzeitung, Γερμανία 1968), "Ελληνας κιθαριστής-Φοβερό στύλ" (The Ottawa Journal, Kαναδάς 1971), "H παράσταση του Έλληνα κιθαρίστα χαράσσει ιστορία για την κιθάρα" (Οttawa citizen, 1971), " Ο Φάμπας σε καταπληκτική ερμηνεία" (Πρωινή, Νέα Υόρκη 1984).

(Δείτε ένα βίντεο με τον Δημήτρη Φάμπα να παίζει την Σεβίλια του Αλμπένιζ)

Ο Δημήτρης Φάμπας ήταν συχνά μέλος ελλανοδίκων επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς και δίδαξε κιθάρα πολλές φορές σε διεθνή σεμινάρια. Έδωσε διαλέξεις για την ιστορία της κιθάρας στην ΕΡΤ, στο BBC, στην Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, ΗΠΑ και αλλού.     Ηταν τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής,(IMC. UNESCO), Πρόεδρος του ΣΚΩΑ, Γενικός Γραμματέας του ΠΜΣ κ.α.
Παράλληλα δημοσίευε άρθρα και διαλέξεις για την κιθάρα και τη μουσική της σε εφημερίδες και περιοδικά (στην Ελλάδα και το εξωτερικό).

Έπαιξε σε χιλιάδες δίσκους και κινηματογραφικές ταινίες. Για τουλάχιστον μια δεκαετία συνεργάστηκε ως σολίστ και ζωντανά σε συναυλίες-θεατρικές και μουσικές παραστάσεις έργων των Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Κουνάδη, Ζαμπέτα, Κατσαρού συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα αυτής της μουσικής, προσφέροντας στην κιθάρα μεγαλύτερη δημοτικότητα . Ηχογράφησε πέντε προσωπικούς δίσκους για σόλο κιθάρα, με κλασσικό ρεπερτόριο και δικές του συνθέσεις. Έπαιξε Κονσέρτα με Συμφωνική ορχήστρα κ.λ.π. (Δεκαετία 1960, κονσέρτο σε ΡΕ του ANTONIO VIVALDI με τα έγχορδα της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΕΙΡ και Μαέστρο τον Αλέκο Κόντη. 1973, Carlo Alberto Pizzini, Concerto PARA TRES HERMANAS με την Συμφωνική ορχήστρα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και μαέστρο τον συνθέτη)

LAS PROVINCIAS (Ισπανία 8.5.60)
Η αξία του καλλιτέχνη έγινε ολοφάνερη με τις συνθέσεις του Δ. Φάμπα, πολύ χαρακτηριστικές, με πρωτότυπα θέματα, με ελληνικό χρώμα, που χάρισαν στο μουσικό και συνθέτη καινούργιες επιδοκιμασίες.
PARIS AEROPORTS (Παρίσι 19.1.62)
Ακούσαμε έργα με πολύ ενδιαφέρον, του Δ. Φάμπα, που τα εξετέλεσε με μουσική έξαρση και δεξιοτεχνία. Εν συνεχεία ππρος τους τίτλους ευγενείας που ο Segovia απένειμε στην κιθάρα, ο Φάμπας μας απέδειξε πως αποτελεί ενα ωραίο όργανο συναυλίας.

Πλούτισε το ρεπερτόριο της με πλήθος από συνθέσεις, σουίτες, χορούς και άλλα αξιόλογα έργα, που παίζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας το θαυμασμό και την αγάπη του ακροατηρίου. Η μουσική του, πολυ λυρική και ρομαντική, πλούσια ποτισμένη με χρώματα, και στοιχεία απο την Ελληνική παράδοση, αντανακλά τη βαθιά του γνώση για το όργανο κιθάρα, το μεγάλο του ταλέντο σαν συνθέτη, τη δεξιοτεχνική δεινότητα ενός σπουδαίου σολίστα και την αγάπη του για την πατρίδα.   Μουσικοκριτικοί, συνάδελφοι  ανάμεσά τους και οι δάσκαλοί του Andrés Segovia & Emilio Pujol, τον συγχαίρουν με θερμά λόγια για την τέχνη κ' το ταλέντο του στη σύνθεση. Το πρώτο έργο του που εκδόθηκε στο εξωτερικό ήταν ο Ελληνικός χορός Καραγκούνα (παραλλαγές στο παραδοσιακό θέμα) από τον οίκο Ricordi του Μιλάνο στην Ιταλία το 1959 και οι πρώτες του εκδόσεις στην Ελλάδα  οι  24 σπουδές κονσέρτου από τον εκδοτικό μουσικό οίκο Φίλιππο Νάκα το 1966.  Εργα του έχουν εκδοθεί από τούς μουσικούς οίκους Ricordi Ιταλιας και Βραζιλιας, Lathkil music publishers Αγγλιας, Max Eschig Γαλλιας, Columbia Η.Π.Α , Μ. Νικαλαίδη - Orpheus editions, Φ.Νάκα και Κ.Παπαγρηγορίου-Χ.Νάκα στην Αθήνα, MEL BAY ΗΠΑ, ΒALKANOTA Βουλγαρίας, ενώ συχνά παίζονται ως υποχρεωτικά σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Tzeny and Dimitris FampasΟ  Δημήτρης Φάμπας ξεκίνησε να συνθέτει για κιθάρα γύρω στα 1950. Παρότι η πλειοψηφία του έργου του αυτής της περιόδου είναι διασκευές από άλλα όργανα, η και δημοφιλή τραγουδιών, το 1953 αφιέρωσε ένα ολόκληρο τετράδιο με συνθέσεις του στην μνηστή του και μέλλουσα σύζυγό του, Ευγενία Γυφτοπούλου. Η ίδια υπήρξε σπουδαία πηγή έμπνευσης για τον Δ.Φ. ο οποίος της αφιέρωσε πάρα πολλά έργα του ( Παραλλαγές στην Ευγενία, Τζένη, Αφιέρωμα σε μια γλυκιά μανούλα κλπ.)  Επίσης σημαντική στάθηκε η προσωπικότητα του Segovia, για τον οποίο έγραψε 12 σπουδές κονσέρτου, το πολύ ρομαντικό και μυστηριακό «Το πορτραίτο του Σεγκόβια», το θεωρούμενο και από τον ίδιο εξαιρετικό έργο «Εγκάρδια συνομιλία με τον Σεγκόβια-αφιερωμένο στα 90 του γενέθλια» όπως επίσης και το πολύ ζωηρό και σπανιόλικο Μαρς της Ισπανίας.  Ο ίδιος αφιέρωσε επίσης 12 σπουδές κονσέρτου στην Ida Presti, το έργο « Τρίπτυχο αφιέρωμα» στον  Emilio Pujol,  και πάρα πολλά έργα σε φίλους και μαθητές του.      Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ  αποτελούμενη από 4 πανέμορφα έργα, η Σουίτα σε παληό στυλ αφιερωμένη στον J.S.BACH, και πολλά άλλα μικρότερης διάρκειας όπως το «Ποίημα», το «Παραμύθι», το «Μπολερό», τη ρομαντικότατη «Ρομάντζα», Το θαυμάσιο    « Βάλς», την « Αναπόληση» μια σειρά από Ελληνικούς χορούς με πρωτότυπα θέματα (Συρτός, Σούστα, Μπάλλος κλπ) και άλλους  με επεξεργασία παραδοσιακών τραγουδιών (Καραγκούνα, Βλάχα) , την «Φαντασία»  για δυό κιθάρες και μια σειρά Ελληνικών χορών για  ντούο. Πάρα πολλά  σύντομα μελωδικά έργα, πρελούδια και ασκήσεις για τους μαθητές του, που περιλαμβάνονται τώρα σε 2 συλλογές με τίτλο ΜΕΛΩΔΙΕς για παιδιά και νέους κιθαρίστες (επιμέλεια Εύας Φάμπα)  και ακόμα  πολλές μελωδικότατες ασκήσεις για την υπό διαμόρφωση ΜΕΘΟΔΟ ΚΙΘΑΡΑς του που δεν έχει εκδοθεί.             Έγραψε ακόμα έργα για μεγαλύτερα σύνολα,  για 3 και 4 κιθάρες, φωνή και ορχήστρα από κιθάρες κλπ. ύστερα από παραγγελία  διεθνών φεστιβάλ όπως αυτό του Έστεργκομ της  Ουγγαρίας όπου είχε προσκληθεί πολλές φορές ως σολίστ, καθηγητής και συνθέτης.  Το 1983  του ζητήθηκε από το φεστιβάλ αυτό ένα έργο που μαζί με άλλα μικρά έργα συνθετών όπως ο Leo Brouwer, o Hans W. Henze, o Ferenz Farkas κ.α. θα αποτελούσε ένα ΟΡΑΤΟΡΙΟ στην ΕΙΡΗΝΗ.      Με αφορμή την πρόσκληση αυτή  συνέθεσε την  «Ωδή στην Ειρήνη»,  για φωνή και ορχήστρα από κιθάρες,  σε ποίηση του εξαίρετου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

fampas dimitris tv recital concert fampas dimitris

REVISTA MENSUAL (Βαρκελώνη 1960)
Οι συνθέσεις του Δ. Φάμπα φανέρωσαν τη δημιουργική του έμπνευση και απέδωσαν την ήρεμη ομορφιά της πατρίδας του. Οι Ελληνικοί χοροί του επευφημήθηκαν ιδιαιτέρως.
H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ (21.5.58, Δούνιας)
Ο Δ. Φάμπας επαναφέρει το εκτοπισμένο απο την αίθουσα συναυλιών όργανο στην θέση του και το μεταμορφώνει σε φορέα βαθύτερων μουσικών εννοιών.
ΝΙΚΗ (30.5.61 Μπουκουβάλα)
Για τα έργα του Δ. Φάμπα έχουμε και άλλοτε μιλήσει. Είναι ευχάριστο ότι η φιλολογία της κιθάρας πλουτίζεται με μικρά αριστουργήματα πλούσια σε έμπνευση, σε μελωδία και σε αρμονικά ευρήματα

Σαν δάσκαλος δημιούργησε μια καταπληκτική σχολή κιθαριστών από την οποία έχουν βγει διαπρεπείς κιθαρίστες, σολίστες και δάσκαλοι της κιθάρας. Το 1958 για πρώτη φορά παρουσιάζονται νέοι κιθαρίστες σε ομαδική συναυλία. Είναι οι μαθητές της Σχολής του. Από τότε και κάθε χρόνο η σχολή του παρουσίαζε τους καλλίτερους νέους κιθαρίστες . Ανάμεσα τους και οι Λίζα Ζώη, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Ευάγγελος Μπουντούνης, Νότης Μαυρουδής, Ειρήνη Κώνστα, Κώστας Γρηγορέας, Γιώργος Κερτσόπουλος, Κυριάκος Τζωρτζινάκης, Εύα Φάμπα, Μάρκος Τσέτσος, Ευάγγελος Φάμπας, Γιώργος Μαυροειδής, Γιώργος Μυλωνάκος, Michael Nothdurft, Ακης Τριανταφύλλου, Κώστας Τσερεγκώφ, Νίκος Παναγιωτίδης, Ελένη Ασπρούδη, Νίκος Χαμηλοθώρης, Σπύρος Μιχαήλ, Βασιλης Μαστοράκης, Γιάννης Μανιατόπουλος, Aρ.Γιαννακούρος, Π.Δεληγιάννης, Αν.Κοσσυβας, Ελευθερία Κοτζιά, Δημήτρης Κασφίκης, ʼγγελος Αγκυρανόπουλος, Π.Μπαρμπέρης, Βασ. Γρατζούνας κ.α. Οι μαθητές του έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. O Δημήτρης Φάμπας δημιούργησε και διεύθυνε δύο ορχήστρες κιθαριστών, μία με παιδιά και μία με προχωρημένους κιθαρίστες, με τις οποίες για πάνω από δέκα χρόνια έδωσε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Fampas guitar orchestraΗ ζωή και το έργο του συμπεριλαμβάνονται σε παγκόσμια λεξικά, σε κιθαριστικά μουσικά λεξικά και ιστορίες κιθάρας της Γερμανίας, Πολωνίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Αγγλίας, Ελλάδας κλπ. σε Ελληνικές Εγκυκλοπαίδιες, στα παγκόσμια Who's Who κ,α.      Η ζωή του έγινε παραμύθι για τα παιδιά από την Ντενίζ  Ρόντα και συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο «Τα παραμύθια της Μοίρας». Η ζωή και το έργο του, η συνεισφορά   του στην μουσική, την κιθάρα και την κοινωνία για τα οποία  πολλοί πολιτιστικοί φορείς και δήμοι τον τίμησαν, παρουσιάστηκαν μαζύ με μια προσωπική του συνέντευξη στον Γ. Σγουράκη, στη σειρά ντοκυμαντέρ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, διάσημοι Έλληνες καλλιτέχνες, διανοούμενοι της Ελληνικής Τηλεόρασης.

Το 1999 ιδρύθηκε προς τιμήν του Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ, με πρωτοβουλία της Εύας Φάμπα, που είναι και πρόεδρος του ΔΣ. από το 2000. Πολλές σειρές συναυλιών και αφιερώματα έχουν διοργανωθεί προς τιμήν του με τη συμμετοχή εξαίρετων κιθαριστών και πολλά καινούργια έργα έχουν αφιερωθεί στη μνήμη του από συνθέτες που ανταποκρίθηκαν στις Ανοιχτές Προσκλήσεις συγγραφής νέων έργων που διοργάνωσε ο Σύλλογος.

festival lafkou 2008 ekthesi Στις 11 Ιανουαρίου του 2006, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, τα παιδιά του Εύα Φάμπα και Ευάγγελος Φάμπας δώρησαν το αρχείο του, αποτελούμενο απο πρωτότυπα της μουσικής του, εκδόσεις, διαλέξεις, ηχητικό και φωτογραφικό υλικό, άλμπουμ της καλλιτεχνικής του πορείας, προγράμματα συναυλιών κλπ. στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, για περαιτέρω αξιοποίησή του.

Toν Ιούλιο του 2008, στα πλαίσια των β' Διεθνών Ημερών Κιθάρας Λαύκου, που διοργανώνει προς τιμήν του στη γενέτειρά του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών "Η ΔΡΑΣΗ", το Μουσείο ΜΠΕΝΑΚΗ - Ιστορικά Αρχεία διοργάνωσε έκθεση με θέμα: "Δημήτρης Φάμπας, ο πρωτοπόρος και δεξιοτέχνης κιθαρίστας".

Πηγές - Αφιερώματα - Βιβλιογραφία


* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - Αφιέρωμα
"Πνευματική Ιδιοκτησία" έκδοση της ΑΕΠΙ, τεύχος 20, Ιανουάριος 1997

* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - Πάθος για την Κιθάρα
του Θανάση Συλιβού, περιοδικό ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, τεύχος 17, Απρίλης-Ιούνης 2005

* Αφιέρωμα στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ
Επιμέλεια Τάσου Κολυδά - Γιώργου Μονεμβασίτη (άνοιξη 2007)
TAR διαδικτυακό περιοδικό με αφορμή την κιθάρα

* DIMITRIS FAMPAS, HIS LIFE AND ACTIVITIES
του Μιχάλη Μαυρομιχάλη, περιοδικό SOUNDBOARD (USA), τεύχος XXXIII,Nos.1-2 2007

* "Η ανάθεση πρωταγωνιστικού ρόλου στην κιθάρα
για την εκτέλεση σκηνικής μουσικής κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο
."
του Τάσου Κολυδά

(Από τα πρακτικά του συνεδρίου «Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες» -  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2009)

* Κολυδάς, Τάσος. Δημήτρης Φάμπας: ο κιθαριστής, ο μουσικοπαιδαγωγός, ο συνθέτης (Διδακτορική διατριβή, Τμήμα Μουσικών Σπουδών - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2006)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

EKΔΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ του ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ 

για 2 κιθάρες

Δύο Ελληνικοί χοροί,   (Lathkill Music publishers - London UK)

«Μπάλλος για 2 κιθάρες» - «Κερκυραικός χορός για 2 κιθάρες»  Επιμέλεια έκδοσης: Εύα Φάμπα. Διατείθεται από: www.lathkillmusic.co.uk & www.spanishguitar.com

Φαντασία για 2 κιθάρες,  (Παπαγρηγοριου-Νάκας - Αθήνα)  περιλαμβάνεται στην έκδοση "Δημήτρη Φάμπα, Μουσική για κιθάρα"  τεύχος 2o.   Διατείθεται από: www.panasmusic.gr & www.spanishguitar.com

Για 3 κιθάρες / κιθαριστικό σύνολο

Ελληνική Γιορτή , (εκδόσεις BALKANOTA, 2008, σειρά "Eva Fampas Collection" Βουλγαρία)   Ο Δημήτρης Φάμπας έγραψε την Ελληνική γιορτή το 1980,  για να παιχτεί από την ορχήστρα  των μικρών κιθαριστών, ένα σχήμα που είχε δημιουργήσει με παιδιά μαθητές του.  Από τότε το έργο αυτό γραμμένο σε 7/8, με έντονα τα ρυθμικά και άλλα  Ελληνικά στοιχεία έχει παρουσιαστεί από πολλά  κιθαριστικά σύνολα  σε όλο τον κόσμο.  Διατίθεται  στην διεύθυνση των εκδόσεων¨ www.balkanota.infowww.trekel.de

Ο Μεγάλος Μπάλλος.  Για 3 κιθάρες. (έκδοση Παπαγρηγορίου-Νάκας, Αθήνα 1986) Περιλαμβάνεται στο 3ο τεύχος της σειρά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - Μουσική για Κιθάρα. Βρείτε το και διαδικτυακά στις διευθύνσεις: www.panasmusic.gr & www.spanishguitar.com

Ωδή στην Ειρήνη, ποίηση Γιάννη Ριτσου, για φωνή/χορωδία και 3 κιθάρες/σύνολο  (έκδοση Παπαγρηγορίου-Νάκας, Αθήνα 1986) Περιλαμβάνεται στο 4ο τεύχος της σειρά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ - Μουσική για Κιθάρα       Διατίθεται και διαδικτυακά στις διευθύνσεις: www.panasmusic.gr & www.spanishguitar.com

Έργα του Δημήτρη Φάμπα για σόλο κιθάρα, εκδομένα κατά τη διάρκεια της ζωής του.

 • Danza Greca n. 1 / Karaguna (129953, 2η έκδ. 1975), Μιλάνο, 1959, εκδ. Ricordi.
 • Bolero (CO. 154), Ουάσιγκτον, 1964, εκδ. Columbia.
 • 12 Concert Studies / Volume I: No. 1-12 (Ida's Presti memory), Αθήνα, 1967, εκδ. Φ. Νάκας.
 • 12 Concert Studies / Volume II: No. 13-24 (to Andrés Segovia), Αθήνα, 1967, εκδ. Φ. Νάκας.
 • Valsa de Brasilia (BR - 3044), Σάο Πάολο, 1970, εκδ. Ricordi Brasileira.
 • Conte (M.E. 7374), Παρίσι, 1972, εκδ. Μαχ-Eschig.
 • Danse Grecque / Sousta (M.E. 7376), Παρίσι, 1972, εκδ. Μαχ-Eschig.
 • Prelude Moderne (M.E. 7375), Παρίσι, 1972, εκδ. Μαχ-Eschig.
 • Vision (M.E. 7377), Παρίσι, 1972, εκδ.Μαχ- Eschig.
 • Suite Grega No 4 (BR - 3221), Σάο Πάολο, 1973, εκδ. Ricordi Brasileira.
 • Μουσική για Κιθάρα (χ.κ.), Αθήνα, 1983, εκδ. Κ. Παπαγρηγορίου - Χ. Νάκας, τεύχος 1.
  «Reverie»   -   «Bαλς»
  «Εγκάρδια Συνομιλία με τον Αndés Segovia»  -  «Ελληνικός χορός Μπάλλος»
  «Ελληνικός χορός Συρτός»  -    «4 Σπουδές»
  «Triplet Memory to Emilio Pujol»
 • Μουσική για Κιθάρα (E.P.N. 53), Αθήνα, 1986, εκδ. Κ. Παπαγρηγορίου - Χ. Νάκας, τεύχος 2.
  «Fantasie»   ( Φαντασία για δύο κιθάρες)
  «Ελληνικός χορός Καραγκούνα»   -  «Παραμύθι»    -     «Ποίημα»
  «Ελληνικός χορός Βλάχα»   -   «Σουίτα no 3, σε παλιά φόρμα»
  «Ελληνικός χορός Σούστα»  - «Παιδικά παιχνίδια»
  «Cavatina no 1»    -  «Φανταστικός χορός»
 • Μουσική για Κιθάρα (E.P.N. 125), Αθήνα, 1986, εκδ. Κ. Παπαγρηγορίου - Χ. Νάκας, τεύχος 3.
  «Μεγάλος Μπάλλος»  (για 3 κιθάρες)  -  «Bolero»
  «Ελληνικός χορός Συρτάκι»   -  «Ρεματιές»
  «Ελληνικός χορός Τσάμικος»   -   «Στη χώρα των Κενταύρων»
 • Μουσική για Κιθάρα (E.P.N. 126), Αθήνα, 1986, εκδ. Κ. Παπαγρηγορίου - Χ. Νάκας, τεύχος 4.
  «Ωδή στην Ειρήνη»  (για 3 κιθάρες/σύνολο και φωνή/χορωδία)
  «Marche of Spain»     -    «Cavatina no 2»
  «Σουίτα νο 2 για μια πολυαγαπημένη οικογένεια»
  «Συναισθήματα»

Έργα του Δημήτρη Φάμπα που εκδόθηκαν μετά το θάνατό του, με επιμέλεια της Εύας Φάμπα

 • Two Greek Dances ,  2001, Lathkill Music publishers - London.
  «Ballos dance for two guitars»
  «Corfu dance for two guitars»
 • Δημήτρη Φάμπα / 23 Μελωδίες για παιδιά και νέους κιθαρίστες,  Αθήνα, 1997, εκδ. Φιλ. Νάκας.
 • Δ. Φάμπας / Μελωδίες για νέους κιθαρίστες / σειρά B΄,  Αθήνα, 2003, εκδ. Μ.Νικολαίδης - Orpheus.
 • Δ. Φάμπας / «Ελληνική Γιορτή» για 3 κιθάρες - κιθαριστικό σύνολο 2008, εκδ. BALKANOTA
 • Ανθολογία έργων του Δημήτρη Φάμπα (9 ρομαντικά πρελούδια, τραγούδια τις κιθάρας, το πορτρέτο του Segovia, Ρομάντζα κα) έκδοση MEL BAY 2009

 

melbay fampasΒρείτε τα έργα του Δημήτρη Φάμπα μέσω διαδικτύου στις διευθύνσεις

:  MELBAY and  www.amazon.com

www.guitargallerymusic.comwww.partituras.comwww.sheetmusicplus.comwww.di-arezzo.comwww.gspguitar.comhttp://www.durand-salabert-eschig.com/www.alle-noten.de/

και τις Ελληνικές εκδόσεις στις διευθύνσεις:  www.panasmusic.gr & www.spanishguitar.comwww.nakas.gr, www.adagio.gr,

 επιστροφή