ΕΛΛΗΝΙΚΑENGLISH
This text will be replaced

Κονσέρτα

To ρεπερτόριο της Εύας Φάμπα περιλαμβάνει τα παρακάτω Κονσέρτα για Κιθάρα και Ορχήστρα

~ ΥΙU-KWONG  CHUNG  ………   FOR  EVA    

 Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

 Έργο  Σύγχρονο, Πεντατονικό  με πολλές  Κινέζικες αναφορές,     αφιερωμένο στην Εύα Φάμπα.

(περισσότερα για το έργο αυτό, στό τέλος της σελίδας)

~ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΜΠΑ  ..........  Ελληνική Σουίτα για κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα

τα μέρη: Στη χώρα των Κενταύρων, χορός Τσάμικος (σε ενορχήστρωση του Βραζιλιάνου Andersen Viana),

 Ρεματιές, χορός Συρτάκι,  (σε ενορχήστρωση Νίκου Χαριζάνου)  

~ ΜARIO CASTELNUOVO-TEDESCO …… Κοντσέρτο σε Ρε μινόρε

Για κιθάρα και συμφωνική ορχήστρα

 ~ ΜAURO  GIULIANI …… κοντσέρτο ορ. 30

Για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

 ~ LUIGI  BOCCHERINI (CASSADO)…..κοντσέρτο σε Μι  μείζωνα

 (αρχικά γραμμένο για  τσέλο)

 ~ ANTONIO VIVALDI ……… κονσέρτα σε Λα μείζωνα,  Ρε  μείζωνα  και σε Ντο μείζωνα

 ~ FERDINANDO CARULLI ………. Petit Concerto de Societe  Σε Μι μινόρε ορ. 140 

~ LUIGI  LEGNANI ……… Κοντσέρτο σε Λα μείζωνα 

~ F. MORENO TORROBA ........ Concierto Iberico για 4 κιθάρες και Συμφωνική Ορχήστρα

~ ΑΝDERSEN  VIANA ……..  Baiao  Lunar, a Eva  Fampas

 Για  κιθάρα  και έγχορδα  (5’) 

~ CARLOS  GUASTAVINO ……… Geromita Linares

  Για κιθάρα  και έγχορδα (12’)

AGUSTIN  BARRIOS ………. Confession

 Μεταγραφή  Για  κιθάρα και έγχορδα  (6’)

                          ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Yiu-Kwong Chung

"For Eva"

κονσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

Αφιερωμένο στην κιθαρίστρια Εύα Φάμπα

Αυτό το κονσέρτο αποτελείται από 3 μέρη που συνδέονται μεταξύ τους με το γεννετικό μοτιβικό κύτταρο Ε-Α-F-E που προέρχεται από το όνομα της σολίστ " E v A Fampas ". Τόσο το πρώτο όσο και το τρίτο μέρος είναι διμερή και ανοίγουν με μια δεξιοτεχνική καντέντσα που μπορεί να θεωρηθεί σαν αυτοσχεδιασμός σε στυλ αρχαίου Ανατολίτικου φολκλόρ, που με ελεύθερο, όχι όμως και αυθαίρετο τρόπο ανακαλεί στην μνήμη μας την ιεροτελεστία του ύμνου. (Ψαλμωδία).                  Αυτές οι δύο ιερές και πνευματώδεις καντέντσες, ακολουθούνται από κοσμικά μέρη με χαρούμενες μελωδίες και ζωντανούς ρυθμούς. Το νυκτερινό μεσαίο μέρος είναι πραγματικά ένα ιντερλούδιο παραδομένο σε στοχασμούς. Το σόλο μέρος είναι σχεδόν διαρκές, απαιτεί φοβερή τεχνική δυνότητα και συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από καθαρά προσδιορισμένων τρόπων και διαθέσεων.                              Παρότι αυτό το κονσέρτο έχει ρίζες σε Κινέζικες κουλτούρες, ο συνθέτης, Yiu-kwong Chung, δεν δοκιμάζει να μεταφέρει τεχνικές και ηχοχρώματα των παραδοσιακών Κινέζικων νυκτών οργάνων όπως η Pipa (πίπα) ή το Ruan (ρουάν) στην κιθάρα, παρα μάλλον διατηρεί το χρώμα, τις αποχρώσεις και τις ιδιαίτερες τεχνικές της σύγχρονης κιθάρας.

Το "For Eva" είναι μια σύνθεση Ανατολικής και Δυτικής Κουλτούρας, που χτίζεται πάνω στην γλώσσα της Κινέζικης λαικής μουσικής, για να πλατύνει τους μουσικούς ορίζοντες και τις τεχνικές της κιθάρας. Αντί να δημιουργεί μουσική ένταση αφήνοντας τις δυνάμεις των Δύο κουλτούρων να μάχονται η μια την άλλη, ο συνθέτης μάχεται για την ομορφιά της συνύπαρξής τους με αρμονία.

Ο YIU-KWONG CHUNG, ο πιο φημισμένος και πολυπαιγμένος Ταιβανός συνθέτης, γεννήθηκε στο Hong Kong το 1956, είναι Διευθυντής της Κινέζικης Ορχήστρας της Ταιπέι και διδάσκει στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνών της Τaipei όπου και ζει μόνιμα μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, το 1991 όπου σπούδασε σύνθεση και κρουστά (μαρίμπα). Η μουσική του που ξεχωρίζει για την Κινέζικη φιλοσοφία και εκφραστικότητά της, έχει κερδίσει μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό σε όλο τον κόσμο. Είναι συνθέτης μεγάλων συμφωνικών έργων, μουσικού θεάτρου και πολλών αλλων συνθετικών στυλ. Έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία με την μουσική του, που εκδίδεται και δισκογραφείται πλέον διεθνώς. Ανάμεσα στους ερμηνευτές των έργων του: Ο διάσημος τσελίστας Yo Yo Ma, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Κίνας και η Κινεζική Ορχήστρα του Hong Kong, ο Γάλλος σαξοφωνίστας Christian Wirth, οι Τσελίστες της Συμφωνικής του Βερολίνου, το κουαρτέτο εγχόρδων Elsner, και πολλοί άλλοι. Μουσική του έχει παρουσιαστεί στο Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Πράγας, ISCM Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες, Μουσικό Φεστιβάλ της Shangai, Διεθνές Φεστιβάλ Μπάντας WASBE, Διεθνές Φεστιβάλ της Ενωσης Συνθετών Ασίας κλπ και ηχογραφείται από την BIS records.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του κονσέρτου FOR EVA, δόθηκε στις 19 του Οκτώβρη, 2004 στο πολιτιστικό κέντρο ΜΕΛΙΝΑ του Δ. Αθηναίων με σολίστ την Εύα Φάμπα και το Σύνολο εγχόρδων της Κ.Ο.Α και μαέστρο τον Κωστή Παπάζογλου. Η συναυλία αυτή διοργανώθηκε από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δ. Αθηναίων τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα κιθαρίστα Δ.ΦΑΜΠΑ.

Μια δεύτερη παρουσίαση του έργου ακολούθησε στις 21 Νοέμβρη 2004 στην αίθουσα κονσέρτων της Καλαμαριάς με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Καλαμαριάς, μαέσρτο τον Κωστή Παπάζογλου και σολίστ την Εύα Φάμπα.

23 Μάη, 2005 ~ πρεμιέρα στην Ρωσία:   8 Διεθνές Φεστιβάλ της Καλούγκα

 Σολίστ Εύα Φάμπα με την  Μοσχοβίτικη Ορχήστρα Δωματίου ARCO και μαέστρο τον Andrej Rein,

Στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής της Kaluga.

 6 Απρίλη, 2006. ~ πρεμιέρα στο Μεξικό:

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας "Ramon Noble", στην πόλη Pachuca

Σολίστ Εύα Φάμπα με την  Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της περιοχής του Hidalgo, UAEH και μαέστρο τον Armando Vargas στην αίθουσα "San Francisco".

Λόγια του τύπου για την παγκόσμια πρεμιέρα

Jazz & Tzaz,  μουσικό περιοδικό Τεύχος #140 - Nοέμβρης 2004.
Κορνήλιος Διαμαντόπουλος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΦΑΜΠΑ. .... Στο δεύτερο μέρος η Εύα Φάμπα παρουσίασε την Σούστα του πατέρα της και δυό έργα ειδικά γραμμένα για την ίδια. Το "Baiao Lunar" του Andersen Viana και το "FOR EVA" του Κινέζου (Ταιβανέζου) συνθέτη Yiu-kwong Chung, μια σύνθεση στη φόρμα του κονσέρτου. Υπέροχη ερμηνεία μιας παρτιτούρας με αρκετές αριστοτεχνικές πινελιές όπως τα ατμοσφαιρικά αργά μέρη, ο πεντατονικός επίλογος, η υποβλητική αρχή του β' μέρους. Ιδανική βραδιά σε μια κατάμεστη αίθουσα. (Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Θησείο, 19/10)¨

Κριτική για την Ρώσικη πρεμιέρα του έργου

GUITARIST , 2005 No 2.   (Ρώσικο περιοδικό κιθάρας )

"ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ" του Igor Rekhin

Μεταξύ 23 - 27 Μάη στην πόλη της Kaluga διοργανώθηκε το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ « Κόσμος της Κιθάρας » και άλλη μια φορά απέδειξε την φήμη του για την πιο ενδιαφέρουσα και με προοπτική γιορτή της Κιθάρας στην Ρωσία. ....... Το άνοιγμα του φεστιβάλ έγινε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής της Kaluga. .. H πρώτη μέρα του φεστιβάλ είχε το όνομα   «Η μουσική των Καιρών μας» και παρουσιάστηκε το "Tango" του Piazzola καθώς και τρία κονσέρτα για κιθάρα και ορχήστρα .....    Tο κονσέρτο "FOR EVA" του Yiu-Kwong Chung, που κέρδισε το ενδιαφέρον των ακροατών με το εξωτικό πεντατονικό του υλικό σε συνδυασμό με την μέθοδο των μουσικών γραμμάτων της avantgard.    Η σύνθεση σε κερδίζει με την ποίηση, κομψότητα, ταλαντούχα μεγαλοφυΐα του όπως επίσης και με την εφευρετικότητα και διαφορετικότητα στην χρήση της κιθάρας στη μουσική σκηνή. Η σολίστ Εύα Φάμπα από την Ελλάδα στην οποία αυτό το κονσέρτο είναι αφιερωμένο, πρωτοεμφανιζόμενη στην Kaluga, ξεχώρισε ως υπέροχος μουσικός. Κατάφερε να κερδίσει τους ακροατές με το καλλιτεχνικό της ταμπεραμέντο και την τεχνική της. ....'

 

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΜΠΑΣ